Constipația

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, relativ frecventă în populația adultă, care însă rămâne greu de definit, deoarece simptomatologia diferă foarte mult de la individ la individ.

Constipația nu reprezintă o boală în sine, ci este un simptom ce apare în cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive).

În general, prin constipație se înțelege scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorită consistenței crescute.

Diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinal se referă la frecvența de apariție a scaunelor ca fiind de până la 2-3/săptămână și la dificultatea de a obține golirea adecvată. În mod normal, prin persistența fecalelor în colon este favorizată întărirea acestora, modificarea formei lor si a consistenței. Pacientul trebuie să depună un efort suplimentar pentru eliminarea scaunului. Constipația poate să apară chiar și în cazul eliminării zilnice a unei persoane (golirea incompletă).

Așadar, constipația este considerată un simptom al unei societăți cu obiceiuri și stiluri de viață care influențează negativ acest procedeu: un stil de viată sedentar, puțin timp acordat meselor, consum inadecvat de lichide, consum excesiv de mancare fast-food, etc. Tratamentul cu medicamente provoacă constipație ca efect secundar, tulburări ale tractului intestinal și tulburări ale neurotransmițătorilor care sunt produse în primul rând în intestin și care afectează din punct de vedere organic și emoțional.

În cabinetul nostru dăm o deosebită importanță reinstalării nivelului adecvat al florei microbiene în completare cu un program nutrițional bine gândit care să îmbunătățească semnificativ constipația.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *